lod logo460x80

Lord of Danes Kennel
champion great dane studs

FCI-Standard N° 235 - NÉMET DOG 

 2012.1220./EN 

FORDÍTÁS: C. Seidler asszony, áttekintette R. Sporre-Willes, E. Peper és C. Bailey asszony / hivatalos változat DE.

SZÁRMAZÁS: Németország.

AZ EREDETI ÉS ÉRVÉNYES STANDARD KIADÁSI DÁTUMA: 2012.10.08.

ALKALMAZÁS: Kísérő és őrző-védő kutya

FCI-CSOPORTBEOSZTÁS: 2. fajtacsoport Pincserek, schnauzerek, molosszusok,
hegyi pásztorkutyák - Svájci pásztorkutyák.
2.1 Molosszusok, dog típusúak.
Munkavizsgára nem kötelezett.

 

RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS:

A mai német dog egyik előfutárának a régi "Bullenbeisser" (Bulldog) fajta tekinthető, valamint a (vadász- és vaddisznós kopók), melyek az erős masztiff vagy angol típusú kutyák és a gyors és ügyes agarak között voltak. A Dogge kifejezést elsősorban a nagy, erőteljes kutyákra használták, nem kimondottan egy fajtára. Később különböző nevekkel, mint ulmi dog, angol dog, dán dog, hajtókan, disznófogó és nagy dog illeték a kutyákat a színük és méretük szerint.
1878-ban megalakult Berlinben a Hetek Bizottsága, mely aktív tenyésztőkből és bírókból állt, és melynek elnöke Dr. Bodinus volt. A bizottság döntött arról, hogy csoportosítja az előbb megnevezett változatokat "NÉMET DOG" név alatt. Evvel lefektették a különböző német fajták tenyésztésének alapjait.
1880-ban a berlini kiállítás alkalmából született meg az első német dog standard.
Ezt a standardot 1888 óta a "Deutsche Doggen Club 1888 e.V." (Német Dog Klub, regisztrált klub 1888 óta) gondozza és az évek folyamán gyakran átnézte. A jelenlegi standard megfelel az FCI követelményeinek.

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:

A német dog előkelő megjelenésével, nagy és erős jól szerkesztett testfelépítésével egyesíti magában a büszkeséget, az erőt és az eleganciát. Lénye nemes és harmonikus megjelenéssel párosul, arányos vonalvezetése, kifejezésteljes koponyája úgy hat a szemlélőre, mint egy nemes szobor. Sosem durva vagy túl finom felépítésű, a nemi jelleg egyértelmű. Ő a kutyafajták Apollója.

 

FONTOS ARÁNYOK:

A test szinte kvadratikus megjelenésű; ez különösen érvényes a kanokra. A szukák törzse lehet egy kicsit hosszabb.

VISELKEDÉS/TEMPERAMENTUM:

Barátságos, szeretetteljes és hűséges a gazdájával szemben, az idegenekkel szemben tartózkodó. Magabiztos, rettenthetetlen, könnyen vezethető, tanulékony kísérő és családi kutya, akinek ingerküszöbe magas és viselkedése agresszivitástól mentes.

nose - 1
nasal-bridge - 2
lips - 3
stop - 4
cheeks - 5
skull - 6
throat - 7
ears - 8
neck - 9
nape - 10
withers - 11
back and loin - 12
croup - 13
pelvis - 14
set on of the tail - 15
tail - 16
standard1 17 - forechest
18 - ribcage
19 - breastbone
20 -shoulder blade
21 - upper arm
22 - elbow
23 - forearm
24 - carpal joint
25 - pastern
26 - toes
27 - penis
28 - upper thigh
29 - patella
30 - lower thigh
31 - point of the hock
32 - hock
33 - rear pastern 
 Illustration from the old standard with the body parts

 FEJ:

Az összmegjelenéssel harmonizálva hosszan nyújtott, keskeny, markáns, kifejezésteljes, finoman "metszett" különösen a szemek alatt. Sosem ék alakú. Az orrhegy és a világosan hangsúlyozott orrnyereg (stop) közötti távolság lehetőleg azonos a stop és a gyengén kifejezett nyakszirtcsont közötti távolsággal. A pofa (fang) és a koponya felső vonalai egymással párhuzamosan futnak. Elölről nézve a koponya keskeny, az orrhát széles.

 

AGYKOPONYA:

Koponya: A szemöldök íve jól fejlett, de nem lehet kiemelkedő.
Stop: Hangsúlyos.

ARCKOPONYA:

Orrtükör: Jól fejlett, inkább széles, mint kerek, nagy orrnyílásokkal. Fekete színű, kivéve a harlekin (fehér alapon fekete foltos) dogokat. Ennél a színváltozatnál a fekete orr a kívánatos, a fekete foltos vagy hússzínű orr még megengedett. A kék egyedeknél megengedett az antracit (fakó fekete) színű orrtükör.
Arcorr (Pofa): Mély, lehetőleg derékszögű. Az orrhát sose legyen konkáv, konvex, vagy sasorr.
Ajkak: Jól felismerhető ajakszeglet. Az ajkak ne legyenek kevéssé vagy túlzottan lelógók. Az ajkak sötéten pigmentáltak. A foltos dogoknál megengedett a hiányosan pigmentált vagy hússzínű ajak.
Állkapcsok/fogak: Jól fejlett, széles állkapocs és állcsont. Erős, egészséges és hiánytalan fogazat, ollós harapás (42 fog a fogképletnek megfelelően). A teljes ollós harapástól való bármilyen eltérés (kivéve PM1-ek az alsó állkapcson) nagyon nemkívánatos.
Pofák: A pofaizmok csak kissé fejlettek és semmiféleképpen se kiugrók.
Szemek: Közepes nagyságúak, élénk, értelmes, barátságos kifejezésű, lehetőleg sötét színűek, mandulavágásúak, jól záródó szemhéjakkal. Egymástól nem túl távolállóak és nem metszettek. A szemhéjak nagyon jól ráfekszenek a szemekre. A világos, átható vagy borostyán szín nem kívánatos. A kék dogok kissé világosabb szemszíne megengedett. A foltos dogoknál megengedettek a világos vagy a különböző színű szemek.
Fülek: Természetes lógó fülek, magasan de nem a koponya tetején vagy alacsonyan lógóan tűzöttek. Közepes nagyságúak, a fülek elülső széle a pofára simul, de nem lapulnak a fülek a koponyához és nem is állnak el a koponyától.

NYAK:

Hosszú, száraz, izmos. Nem rövid vagy vastag. A törzshöz jól illeszkedik, a fej irányában enyhén vékonyodik, szépen ívelt tarkóvonallal. Egyenes tartású de kissé ferdén előre nyúló, de nem szarvasnyak. A nyaklebernyeg és a laza torokbőr nagyon nemkívánatos.

TÖRZS:

Mar: Az erős törzs legmagasabb pontja. A mart a lapockacsontok felső széle alkotja, mely a gerinccsigolyákon túl nyúlik.
Hát: Rövid és feszes, megközelítőleg egyenes hátvonal, hátrafelé csekély mértékben lejt. A hát sosem hosszú ill. a felső vonal sosem emelkedik a far irányában.
Ágyék: Enyhén ívelt, széles, erősen izmolt.
Far: Széles, erősen izmolt, a keresztcsonttól a faroktőig enyhén csapott és észrevétlenül fut a farok illeszkedésébe. A far sosem lejt meredeken ill. sosem teljesen lapos.
Mellkas: A könyökízületig nyúlik. Jól ívelt, messze hátranyúló bordák. A bordák sosem dongásak vagy laposak. A mellkas megfelelő szélességű, sosem kelt lapos benyomást. Kifejezett előmell, viszont a szegycsont nem túl hangsúlyos.
Alsó vonal és has: A has hátrafelé jól felhúzott, a mellkas alsó részével szép ívű vonalat képez. Az anyai feladatok ellátás után a szukáknak ne legyen megereszkedett hasa.

FAROK:

Hossza a csánkig ér. Ne legyen túl rövid vagy hosszú. Magasan és szélesen tűzött, de sem túl magasan sem túl szélesen, a vége felé fokozatosan elvékonyodik. Nyugalmi állapotban természetes ívvel lelóg, izgalmi állapotban vagy futás közben enyhe szablyaformájú ívet képez, de nem emelkedhet a hát vonala fölé. A kampó alakú vagy kunkorodó farok ill. az oldalt tartott farok nagyon nemkívánatos. A kefefarok nem kívánatos.

VÉGTAGOK

ELÜLSŐ VÉGTAGOK:

Általános megjelenés: Jól szögeltek erős csontozattal és izmokkal.
Vállak: Erősen izmoltak. A hosszú és ferdén fekvő lapockacsont a felkarral körülbelül 100-110 fokos szöget zár be.
Felkar: Erős és izmos, a testhez jól simul, valamivel hosszabb, mint a lapockacsont.
Könyök: Nem fordulhat sem ki-, sem befelé.
Alkar: Erős és izmos, elöl- és oldalnézetből is tökéletesen egyenes.
Elülső lábtőízület: Erős és stabil, csak jelentéktelen módon emelkedik ki az alkar szerkezetéből.
Mellső lábközép: Erős, elölről nézve egyenes, oldalról nézve kissé előre irányul.
Mellső mancsok: Kerek formájúak, magasan boltozottak, szorosan záródó lábujjakkal (macskamancsok). A karmok rövidek, erősek és lehetőleg sötét színűek.

HÁTULSÓ VÉGTAGOK:

Általános megjelenés: Az egész csontozat erős izomzattal borított, ami a farnak, a csípőnek és a comboknak széles és legömbölyített kinézetet ad. Az erőteljes és jól szögellt hátsó végtagok hátulnézetből párhuzamosak a mellső végtagokkal.
Comb: Hosszú, széles és nagyon izmos.
Térd: Erős, szinte függőlegesen áll a csípőízület alatt.
Alsó lábszár: Hosszú, a comb hosszával közel azonos hosszúságú, jól izmolt.
Csánkízület: Erős, stabil, nem fordulhat sem be-, sem kifelé.
Hátulsó lábközép: Rövid, erőteljes, majdnem merőlegesen áll a talajon.
Hátulsó mancsok: Kerek formájúak, magasan boltozottak, szorosan záródó lábujjakkal (macskamancsok). A karmok rövidek, erősek és lehetőleg sötét színűek. 

MOZGÁS:

Harmonikus, hajlékony, térölelő, enyhén ruganyos, melynél a végtagok elölről és hátulról nézve párhuzamosan mozognak. Sohasem rövid léptű és soha sem poroszkál.

BŐR:

Feszesen a testre simul, az egyszínű kutyáknál jól pigmentált. A foltos dogoknál a pigmentáció túlnyomórészt a foltoknak megfelelő.

SZŐRTAKARÓ:

 

Szőr:

Nagyon rövid és sűrű, testre simuló, fényes. Ne legyen soha érdes tapintású, matt vagy kettős szőrzet.

Szín:

A német dogokat három színváltozatban tenyészik: sárga és csíkos, foltos és fekete, továbbá acélkék.

 

Sárga:

A világos aranysárgától a telt aranysárgáig; kívánatos a fekete maszk. Ne legyen szürkéssárga, kékes sárga vagy kormos sárga. Nincsenek fehér jegyek.

 

Csíkos:

Az alapszín a világos aranysárgától a telt aranysárgáig terjed, a csíkok fekete színűek, lehetőleg egyformák és tisztán kirajzolódnak, a bordák irányában futnak, nem elmosódottak. Kívánatos a fekete maszk. Nincsenek fehér jegyek.

 

Foltos /Harlekin:

Az alapszín tiszta fehér, lehetőleg tűzés nélkül, az egész testen jól eloszlott, nem egyforma alakú, "tépett" formájú, lakkfekete foltok. Nem kívánatosak a szürke, kék vagy barnás foltok. A kékesszürke tűzés sem kívánatos. Az úgynevezett "szürketigris" egyedek /fekete foltok túlnyomórészt szürke alapon/ megjelenése nem tekinthető kívánatosnak de nem zárhatók ki.

 

Fekete:

Lakkfekete, de megengedettek a fehér jegyek a mellkason és a mancsokon; ide sorolható a kabátos dog is, amelynél a fekete szín kabátszerűen borítja a testet, az arcorr, a nyak, a mell, a has, a lábak és a farokvég pedig fehér színű. Ide sorolandó a táblás dog is, melyeknél fehér az alapszín melyen nagy fekete foltok helyezkednek el. A fekete színben sose legyenek sárga vagy barna vagy kékes árnyalatok.

 

Kék:

Telített acélkék, megengedettek a fehér jegyek a mellkason és a mancsokon. Hibás a sárgás árnyalat vagy a kékesfekete szín.

MÉRET ÉS SÚLY:

 

Marmagasság:

Kanok: legalább 80 cm, ne haladja meg a 90 cm-t.
Szukák: legalább 72 cm, ne haladja meg a 84 cm-t.

HIBÁK:

A fentiektől való bármilyen eltérés hibának tekintendő, aminek elbírálása arányos az eltérés fokával és a kutya egészségére és jó közérzetére gyakorolt hatásával.

Túl kevés stop.
Beforduló ajak (az állkapocs és az állcsont fogai közé csípődik).
A metszőfogak szabálytalan elhelyezkedése, ami mellett a harapás helyes marad. Túl kicsi fogak. Részleges harapófogó harapás.
Kidülledő vagy túl mélyen ülő szemek.
Laza, túlterhelt vállak. Meredek elhelyezkedésű lapockacsont
Laza könyökök.
Görbült vagy túlhajlott alkar a lábtőízület felett.
Feltűnően gyenge, túl ferde, túl egyenes lábközép.
A hátulsó végtagok szögellése túl nagy vagy túl kicsi.
Túl nyított, vagy zárt hátulsó végtagszögellés, tehénállás, szűken állás, hordóállás.
Lapos, hosszú, süllyedt mancs,

 

SÚLYOS HIBÁK:

Nem elég magabiztos, félénk, ideges a kutya.
Alma alakú fej és túl kiugró pofaizmok.
Kifelé, illetve befelé forduló szemhéjak, látszik a piros pislogóhártya.
Nyerges hát vagy pontyhát.
Túl csapott far.
A kutya állandóan poroszkál.
Betört farok vagy vágott farok.

KIZÁRÓ HIBÁK:

Agresszív vagy túlzottan félénk kutyák.
A bármilyen fizikai vagy viselkedésbeli eltérést mutató kutyát ki kell zárni.
Félelemből harap, alacsony ingerküszöb.
Májszínű orrtükör, hasított orr.
Előreharapás, hátraharapás, keresztbe harapás, harapófogó harapás, hiányzó fogak, kivéve két P1 az alsó állkapcson.
Ektrópium, entrópium vagy macroblepharia. Különböző szemszín az egyszínűeknél. Vizeskékszem.
Világoskék vagy különböző színű szemek az egyszínű kutyáknál, kivéve a harlekin dogokat.
Megtört farok (azaz deformált csigolya).
A sárga és a csíkos kutyáknál színhibák: ezüstkék, vagy izabella szín, fehér gallér, mancsok vagy zoknik és farokvég.
A foltos kutyáknál színhibák: fehér szín minden fekete jel nélkül /albínó/, süketség, az úgynevezett porcelántigris /ez fehér alapon túlnyomóan kék, szürke, sárga vagy csíkos foltozású/.
A kék kutyáknál Színhibák: Fehér gallér, fehér zoknik, fehér farokvég.
Süketség.
A minimális magasságot nem éri el.

N.B: A kanoknak két látható, normális fejlettségű herével kell rendelkezniük, melyek teljesen a herezacskóban helyezkednek el.

lod greylogo